Elitidrottare ska lockas till GU


Jag har scannat denna artikel från studenttidningen "göteborgs spionen" Det kanske kan fungera bättre för mig i framtiden om Gu ser positivt på att man elitidrottar och studerar samtidigt. Det har varit olika för oss som fått elittidrotsstipendiet från RF att klara våra poäng beroende på vilket universitet man pluggar på. Att vara flexibel på tentadatum hade hjälpt mycket när man är borta på tävlingar och träninsläger. /Nicolina

Elitidrottare ska lockas till GU

Göteborgs universitet ska satsa mer på elitidrottare. Det vill i alla fall Riks-idrottsförbundet som nu förhandlar med GU om hur studier ska göras enklare för studenter som samtidigt satsar på en elitidrottskarriär.


  • Diskussionerna har förts i positiva tongångar, säger Ola Jodal på Väst-svenska idrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har tagit initiativ till en diskussion med GU om att dels underlätta för elitidrottare som vill studera, dels att utveckla forskning inom området. Detta skulle göra GU till ett riksidrottsuniversitet.

  • Tanken är att skapa bättre för-utsättningar för elitidrottarna att kombinera idrotten med studierna så att de inte behöver välja karriär, säger OlaJodal. Det är tufft att klara av att plugga heltid och satsa på idrotten samtidigt, men annars kan man riskera att stå utan trygghet. Mats Edwardsson, chef

  • Som idrottsstudent är du upp-bokad under olika tider, och under vissa tider kan det krävas att man är på annan ort eller liknande.

Men han påpekar att det är en komplex fråga.

  • Vi får se hur mycket stöd man kan ge när man jämför med andra studenter, hur mycket kan man prioritera den här gruppen?

Ola Jodal håller med om problematiken men förtydligar:

  • Det handlar inte om att de ska göra mindre eller ha det lättare, utan att skapa flexiblare möjligheter. Och flexibiliteten försöker GU ändå öka på alla områden, för student-avdelningen tar upp några av de problem som finns. Möjligheterna som diskuterats

  • Liknande satsningar finns i Falun/ Borlänge, Umeå, Stockholm, Malmö och Östersund. GU har sedan tidigare gjort en satsning på Idrottshögskolan.

 Med hjälp av studievägledare kunna skapa en flexiblare studiegång genom lägre studietakt, skjuta på tentor, skjuta på kurser och liknande. Förslaget skulle dessutom innebära större sam-arbete mellan idrotten och universitetet.

REBECCA JOHANSSON



"Det hade underlättat otroligt!"
    Det konstaterar Eric Hamrin Senorski, som förutom student även är lång-distanslöpare.
  • Det här hade underlättat otroligt. Göteborgs universitet hade blivit ännu attraktivare med en elitidrottssatsning.
  • Han läser till sjukgymnast vid GU, ett yrke han gärna ägnar sig åt i fram
  • En dag utan träning är en dag utan mening, säger Erik Hamrin och ler stort.22 år och SM guld och Finnkampenvinst i bagaget, så är Eric en kille som brinner för idrotten.
  • tiden. Helst vill han dock bli löpare på heltid först, även om det inte är helt enkelt att lyckas med.
    – Men det kommer ju en tid efter det, och det är ju därför jag pluggar, det är viktigt att ha
    något att falla till-baka på.
    Men med träning
    varje dag och många resor till tävlingar så kan det ibland vara svårt att få ihop det med studierna.
    Min lärare och rektor försöker att hjälpa till när det blir problem, men det finns ju ingen etablerad hjälp, som
    de har i Umeå, säger han. Det blir man ju lite avundsjuk på.
    Han skulle varmt välkomna
    • Så det är ju försent för mig, men det kan ju hjälpa andra, säger han.
    en elit-idrottssatsning och tror att GU hade tjänat på det. Att få möjlighet att ta igen moment och anpassa takten, och få annat stöd i testlabb, tränings-möjligheter, rehab och sjukvård är saker Eric skulle önska i en sådan satsning. Han läser sin femte termin och är snart klar med studierna.REBECCA JOHANSSON

    S P I O N E N 9 N R 4 2012

    Kommentarer