Nicolina laddar för Rio

Hej i dag Söndag skrivs det lite om mig o Judo i tidningen..


Några judobilder följer så klart inte artikeln på nätet, det blev det vanliga, två bilder på simning.
Jag tror inte det finns några arkivbilder från synjudotävlingar. En gång kom en svensk fotograf med till en tävling en halv dag, men några bilder därifrån på mig har ännu ingen setts.
Förbundet väljer ut några få aktiva att fotografera om o om igen, men vi i judon är vana, det är svårt att förstå judo om man inte sätter sig in i vår fantastiska idrott ;) det händer så mycket på kort tid vilket är det härliga för oss judoka, i varje fall när jag själv vinner... några sekunder eller 8 minuter tills matchen är över.


//klipp från artikeln Folkhälsa 2015-09-27
Nicolina laddar för Rio

Nicolina Pernheim är också blind och även hon har engagerat sig för att öka intresset för parasport.
– Idag finns det ett gäng på ett tjugotal synskadade barn som ägnar sig åt judo, berättar hon. Det är jättekul. När jag var barn var det bara jag.
Nicolina Pernheim har tränat judo i tjugo år. Idag är hon 24 och har flera internationella medaljer i bagaget, såsom JVM guld, tre EM-guld och ett senior VM-brons. På den europeiska judomattan är det Ryssland och Ukraina som är Nicolinas främsta motståndare, men blir hon uttagen till Rio blir det förstås ett annat motstånd.
– Varje judoka har sin egen stil och individuella styrkor och svagheter, säger Nicolina. När man förbereder sig inför en tävling ligger en stor del av arbetet på att studera sina motståndare.
Nicolina tävlar inte på lika villkor. Hon måste också vinna över de som är klassade högre vilket innebär att de ser mer. Då blir det svårare att ta medalj. Den främsta skillnaden mot traditionell judo är att synskadade håller i varandra när tävlingarna startar. Som synskadad behöver man också ha en ledsagare med sig under både träningar som tävlingar, som själv är duktig på judo.
– Judo är en så rolig sport eftersom den innehåller både kondition, styrka, teknik och taktik. Och du kan alltid bli bättre. Min tränare är över sextio och han säger också att han fortfarande lär sig nya saker hela tiden.

Många bitar ska falla på plats

Hans Säfström har precis tittat närmare på idéerna kring hur klädkollektionen ska se ut. Snart ska han fördjupa sig i planeringen av den scoutresa till Rio som han ska iväg på om några dagar. Jobbet som sportchef och ansvarig för Sveriges trupp till Paralympics innebär många bollar i luften.
Nicolina tävlar inte på lika villkor. Hon måste också vinna över de som är klassade högre vilket innebär att de ser mer
31 augusti 2016 öppnar den paralympiska byn i Rio. Målet är att Sverige ska finnas på plats med åtminstone ett sextiotal delegater, men fram till dess är det många bitar som ska falla på plats.
– Än så länge är bara en bråkdel av alla delegater klara, berättar Hans Säfström. Uttagningarna kommer att pågå ändra fram till sommaren och förhoppningsvis får vi med oss fler tävlanden än sist.
Sist gick Paralympics i London och då fanns Sverige på plats med 59 tävlanden i 14 grenar. Sveriges paralympiska kommitté har samlat en kandidattrupp med ett hundratal deltagare och hoppas kunna få med sig så många som möjligt.
Hans Säfström är huvudansvarig för planeringen och har ett finger med i de flesta beslut. Det kan handla om att koordinera kanslipersonalens arbete eller planera samarbeten och gemensammaläger med andra nationer. Parallellt har han börjat att titta på nästa vinterspel i Korea och sommarspelen därefter i Tokyo.
– Paralympics är ett stort maskineri och det kräver framförhållning, säger Hans Säfström. Det hade varit roligt om vi kunnat samla idrottarna till gemensamma teamaktiviteter, men det är svårt att hitta tillfällen då alla kan.


https://www.google.se/search?q=nicolina+och+maja+rio&oq=nicolina+och+maja+rio&gs_l=serp.12...8239.23631.0.27679.25.24.1.0.0.0.133.1634.23j1.24.0....0...1c.1.64.serp..8.17.1162.tNLZgej1aOY

Kommentarer