GU ett Elitidrotts universitet?

En artikel där jag intervjuas om idrottares behov av att Göteborgs universitet hjälper elitidrottare att få flexibilitet i sina studier så det går att kombinera idrott på elitnivå med universitetsstudier. RF skall då godkänna universitetet som ett elitidrotts universitet.

http://www.spionen.se/index.php/nyheter/845-hon-hoppas-pa-elitsatsning
nyheter för studenter och anställda vid göteborgs universitet
Nicolina Pernheim pluggar till sjukgymnast. Hon försöker övertyga GU om vikten av att bli elitidrottsuniversitet.  Foto: Mathilda Andersson NwachukwuNicolina Pernheim pluggar till sjukgymnast. Hon försöker övertyga GU om vikten av att bli elitidrottsuniversitet. Foto: Mathilda Andersson NwachukwuFrågan om Göteborgs universitet ska bli ett elitidrotts-­ universitet har passerat ännu en grindstolpe. Innan sommaren sa grundutbildningsberedningen preliminärt ja till att pröva idén och väntar nu på Riksidrottsförbundets krav.
Götheborgske Spionen skrev i förra numret om att Riksidrotts­förbundet tagit initiativ till samtal med Göteborgs universitet om hur universitetet kan bli mer anpassat för elitidrottare.
– Tanken är att skapa bättre för­utsättningar för elitidrottare att kombinera idrotten med studierna så att de inte behöver välja karriär, sa Ola Jodal, på Västsvenska idrottsförbundet då.
Riksidrottsförbundet kommer att välja ut några universitet och högskolor i Sverige som får en slags ackreditering och blir riksidrotts­universitet, ungefär som det i dag finns idrottsgymnasium. Vilka krav som ska ställas är inte klart än, men det handlar om att på olika sätt möjliggöra för elitidrottande
studenter att klara av både studierna och idrottandet.

När frågan var uppe i grundutbild­ningsberedningen lämnades ett positivt besked.
– Göteborg är en idrottsstad. Vi har dessutom en medicinsk fakultet och idrottsvetenskaplig institution så de flesta var överens om att vi ska pröva idén, säger Lennart Weibull, prorektor.

Hur prioriterad är den här frågan för GU?
– Det beror helt på vad RF ställer för krav i sin ackreditering. Om det är mycket resurser kopplade till det här och man ska välja ut några få universitet, då är det mer intressant. Om mycket av jobbet ligger hos oss, då är det inte lika intressant, säger Lennart Weibull.
Ola Jodal på Västsvenska idrottsförbundet hoppas att universitetet ska vilja ta några steg mot den här ackrediteringen redan innan kraven kommer.
– De finns ingen tid att förlora. Jag hoppas att man bestämmer sig för att börja i mindre skala redan innan kraven kommer, säger han.
Nicolina Pernheim, elitidrottare i judo, som läser första terminen på sjukgymnastprogrammet, är en av omkring 20-50 elitidrottande studenter som idag läser på GU. Hon är mycket kritisk till hur GU hanterar elitidrottande studenter och hoppas att planerna på ett elitidrotts­universitet blir verklighet snart.
– Den attityden jag möter från studievägledare är "och så har vi problemet med din e litsatsning". Det är synd att det ska vara så. Nu försöker jag hanka mig fram så gott det går på utbildningen. I praktiken läser jag på knappt halvtid, trots att den möjligheten egentligen inte finns, säger hon.
Nicolina Pernheim, som bland annat deltog i Paralympics i London i somras, säger att en möjlighet att läsa på halvfart i kombination med flexibla tentamensdatum skulle underlätta enormt för henne.
Share/Save/Bookmark


 

Kommentarer